Gasilska vaja - Požar v naravi

V sklopu izobraževanja in usposabljanja operativnih gasilcev v GZ Metlika, je bila na Lokvici, organizirana gasilska vaja, na temo Gašenje požarov v naravnem okolju.

Vaja je bila sestavljena iz dveh delov in sicer, na teoretični del, kjer so bili udeleženci seznanjeni, z vsemi dejstvi požara v naravi, taktičnimi postopki in z opremo za gašenje požarov in tudi z morebitnimi nevarnostmi in zaščito, da ne pride do nesreče samih udeležencev med gašenjem. Velik poudarek je bil dan tudi na samooskrbo na kraju samem, predvsem s pitno vodo.

Po končanem uvodnem delu, so se udeleženci razdelili na več skupin z vodji, se oskrbeli z opremo za gašenje in se odpravili na praktični del, kjer so pod budnim očesom mentorjev, gasili travniški požar, ki je bil posebej prirejen, ravno za to vajo.

Spoznali so, da gašenje, le ni tako enostavno, kot je izgledalo na začetku. Tudi tu je potrebno znanje in predvsem veliko psihofizične pripravljenosti, za dober rezultat.

Na vaji je sodelovalo 70 operativnih gasilcev iz 8 društev in sicer: Lokvica, Suhor, Metlika, Radovica, Drašiči, Rosalnice, Dobravice in Gradac.

Saturday, 29 February 2020